Hvem trenger omega-3?

Feb 27, 2021

Det korte svaret er alle. Alle trenger omega-3. Tester viser at mer enn 95% har for lite omega-3 i kroppen. Derfor kan det være lurt å ta et tilskudd av omega-3, men det er viktig å ta et tilskudd av god kvalitet.

 

Hvorfor er omega-3 fettsyrer viktig?

Det finnes to essensielle fettsyrer: Linolsyre (LA) som er en omega-6-fettsyre og alfa-linolensyre (ALA) som er en omega-3-fettsyre.

At en fettsyre er essensiell vil si at kroppen ikke er i stand til å produsere den selv. Derfor må den tilføres via kosten.

Omega-6 øker inflammasjon i kroppen mens omega-3 senker inflammasjon i kroppen. Ideelt sett skal vi ha like mye av begge deler for å oppnå balanse.

Det finnes omega-6 i vegetabilske oljer som rapsolje, maisolje, linfrøolje, solsikkeolje, frityrolje og margarin. Men også i matvarer som nøtter og frø, svinekjøtt, fjærkre og egg.

Omega-3 finnes det mest av i fisk og sjømat, og noe i chiafrø og valnøtter.

Problemet med dagens moderne kosthold er at det inneholder veldig mye omega-6 og veldig lite omega-3. Så mye som 95 % av den norske befolkning har for lite omega-3 i kroppen.

Det kan føre til redusert hjernefunksjon, dårligere hårkvalitet, redusert hjertefunksjon, mindre elastisk hud, redusert organfunksjon og smerter i ledd og muskler.

Derfor er det viktig å ta tilskudd av omega-3.

 

 

Hvordan virker omega-3?

Omega-3 kan bidra til at cellemembranen blir mykere og at cellene får en normal funksjon. Det vil si at cellene i kroppen din faktisk kan utnytte næringsstoffene du spiser.

Å ta et tilskudd av omega-3 kan bidre til normal hjerne- og hjertefunksjon. Det er gunstig for blodtrykk og kolesterol. Og det reduserer inflammasjon i kroppen.

 

Hvilken omega-3 er best?

Det finnes utrolig mange alternativer på markedet. Det er et par ting som er viktig å se på når du skal velge et tilskudd av god kvalitet:

  • Innholdet av omega-3 må være høyt. Det du skal se etter er EPA og DHA.
  • Antioksidanter. Omega-3-fettsyrer harskner fort. Derfor bør det være et høyt innhold at antioksidanter for å beskytte oljen. Polyfenoler fra extra virgin olivenolje inneholder mye antioksidanter og gir godt beskyttelse.
  • Dosering. En person på 160 og en person på 195 har ulikt behov for omega-3. Derfor bør tilskuddet doseres etter kroppsvekt.
  • Naturlige ingredienser. Det produseres mer og mer syntetiske ingredienser som vi ikke vet langtidseffekten av enda. Særlig bør du styre unna syntetisk e-vitamin (dl-alfa-tokoferol).

Jeg hjelper deg gjerne å velge riktig omega-3-tilskudd.

 

Send meg bare en melding så hjelper jeg deg

 

Er omega-3 og D-vitamin det samme?

Dette er et spørsmål som ofte dukker opp. Og nei, omega-3 og d-vitamin er ikke det samme. Men mange omega-3-produkter er tilsatt vitamin D.

D-vitamin er viktig for kroppen vår, og særlig på den nordlige halvkule er det mange som har mangler. Dette er fordi vi får D-vitamin fra solens UV-B stråler, men kun når solen står høyt nok på himmelen. Det skjer bare et par timer midt på dagen midt på sommeren.

Derfor er det lurt å få i seg tilskudd av D-vitamin. Igjen, så bør dette være naturlig. Det diskuteres om det er lurt å ta et tilskudd som KUN er vitamin D. Det kan være gunstig å få det som en del av andre tilskudd. For eksempel omega-3 eller multivitamin.