Hvor mange kalorier trenger jeg?

Feb 19, 2021

Hvor mange kalorier trenger jeg når jeg slanker meg? Hvordan telle kalorier? Hva er egentlig en kalori? Er kalorier og karbohydrater det samme?

Hvis dette er spørsmål du har stilt deg selv så er du ikke alene. Kalorier og kaloritelling blir veldig "hypet" opp i samfunnet. Du får det tredd nedover hodet ditt at du må passe på at du ikke får i deg mer enn så så mange kalorier. Spiser du for mange kalorier så legger du på deg. Bom basta!

Men vet du hva? Det stemmer ikke. En kalori er ikke en kalori.

Se for deg dette: Du har to tallerkener. På den ene ligger det 100 kcal melkesjokolade. På den andre ligger det 100 kcal avokado. I fysisk mengde er det omtrent like mye. 2,5 rute melkesjokolade og 2 ss avokado.

Begge deler er 100 kalorier.

I melkesjokoladen finner du blant annet sukker, transfett, tørrmelk, kakaosmør, soyalecitin og aroma.

I avokadoen finner du avokado. Det er en ren råvare. Den inneholder næringsstoffer som er bra for deg. Den inneholder sunne fettsyrer, vitamin a, c og e. Flere B-vitaminer. Den inneholder mineraler som kalium, kalsium, magnesium og fosfor.

Men på begge tallerkenene ligger det 100 kalorier. 

Hvilken ville du valgt å spise?

For ordens skyld: Det eneste i melkesjokoladen jeg ville spist er kakaosmøret, som faktisk er veldig sunt og godt. Men da er det bedre å kjøpe seg kun kakaosmør og ha det i morgenkaffen.

Så dette er altså poenget mitt: En kalori er ikke en kalori.

Møt Mari og Thea. De spiser begge 2000 kalorier i løpet av en dag:

  • Mari spiser frossenpizza og sjokolade, og drikker lettbrus. Hun har dårlig helse og er overvektig. Hun er trøtt og sliten. Og har konstant søtsug.
  • Thea spiser mat laget av rene råvarer. Hun har en sunn vekt, energi hele dagen og stabilt humør. Hun elsker livet!

 

Begge spiser 2000 kalorier om dagen. Jeg tror du skjønner poenget mitt.

En kalori er ikke en kalori.

Så i stedet for å lure på hvor mange kalorier du skal spise for å gå ned i vekt. Ha heller fokus på at maten din inneholder den næringen kroppen din trenger.

Det vil si sunne fettsyrer, gode proteinkilder og karbohydrater med lav GI.

"Men hva er det da?"

Det høres kanskje fancy ut med disse ordene. Sunne fettsyrer, gode proteinkilder og karbohydrater med lav GI, men det er ikke egentlig så fancy som det høres ut.

Faktisk så har jeg laget en GRATIS guide til deg som forklarer hva dette er. Guiden inneholder en liste med hvilken mat som gir deg et stabilt blodsukker, og dette er også den maten som gir deg de næringsstoffene kroppen din trenger.

Så hva venter du på? Slutt å telle kalorier og sett fokus på å få i deg den næringen du trenger. 

Kroppen din vil takke deg for det!